perjantai 31. toukokuuta 2013

44.

Inkvisitio elää valoisassa nykyajassa.

8 kommenttia:

  1. Katolisella kirkolla ja kristityillä on ollut inkvisitionsa pimeällä keskiajalla. Galilei joutui pyörtämään oppinsa.
    Lassi kirjoittaa haastavasti ja ironissarkastisesti valoisasta nykyajasta ikäänkuin pimeän keskiajan vastakohtana ja jatkumona. Mutta kestääkö valoisa nykyaika kriittistä tarkastelua? Ainakin Yhdysvalloissa on ääriuskovia, jotka kieltäisivät Darwinin opit ja niiden opettamisen kouluissa ja muissa laitoksissa. Tällaisena tiedon kulun nopeana aikana myös väärät ja kielteiset asiat leviävät nopeasti. Esimerkkinä edellisen keskustelun suomenruotsalaisiin kohdistuva viha. Sekä maahanmuuttajiin kohdistuvat ennakkoluulot yksittäisten esimerkkien valossa. Valoisassa nykyajassa. Leimakirves heilahtaa hyvin nopeasti. Annan ohjeen: tutustu ja tuomitse vasta sitten. Ruotsinkieliset puolustivat maatamme talvi- ja jatkosodassa. Maamme armeijassa on erivärisiä ja -uskoisia. Voi sitä kyllä maataan puolustaa muutenkin kuin aaseilla. Ja huom.! Myös ateisteilla on ollut inkvisitonsa toisinajattelijoita kohtaan. Leningradissa kaikkein lahjakkaimmat taiteilijat ja kirjailijat olivat järkiään vankilassa tai tapettiin 1920- ja 1930 -luvuilla ja myöhemminkin (mm. juutalaiset).
    Pohdiskelee: Kosti

    VastaaPoista
  2. Huom.korjaus: Voi sitä maataan puolustaa muutenkin kuin aseilla.
    Kosti

    VastaaPoista
  3. Inkvisitio elää valoisassa nykyajassa, jossa se toimii suljetuissa kabineteissa.

    VastaaPoista
  4. Tykkään lauseen älyllisestä oivalluksesta. Se sai aivoihin säpinää, joka johdatteli samaan suuntaan kuin Kostilla. Esimerkkejä valoisan ajan inkvisitioista löytyy pitkä lista.

    VastaaPoista
  5. Jos olisin inkvisiittori, astuisin omille varpailleni, ja katso, palstat täyttyisivät kulttuuriväen vuodatuksista.

    VastaaPoista
  6. Kamusen pieni sisäinen lapsi-inkvisiittori on kauhuissaan, kun ei pääse toteuttamaan luontaisia halujaan = tukahduttamaan toiskielisiä,toisvärisiä, toisuskoisia ja toisinajattelijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahimpia ovat ns. intellektuellit, sillä he muita leimaamalla haluavat kuulla karvaisten kätten taputuksia päänsä yläpuolelta, on Euroopan karu, sekä kommunistinen että fasistinen 1900 -luvun historia opettanut.

      Poista
  7. Intellehtuellit ovat ensimmäisinä vastustaneet Hitleriä, Stalinia, Papa Doc Duvalieria, Francoa jne. Heidät on pistetty vankiloihin, yritetty tappaa, tapettu, karkotettu maasta, karanneet maasta...
    Historiaa pitää opiskella avoimin mielin, eikä lukea kuin piru raamattua.
    Muuten: Tämän kirjoittaja ei kuvittele olevansa intellektuelli, tavallinen historianlukija vain.

    VastaaPoista