torstai 30. toukokuuta 2013

43.

Kieli ei kuole, vaikka sitä pahoinpidellään päivästä toiseen.

6 kommenttia:

  1. Sitä sopii toivoa! Joskus kyllä itkettää rakkaan suomen kielen puolesta.
    Jos teillä on aikaa, niin vastatkaa Helsingin yliopioston tutkimukseen suomen kielen muuttumisesta http://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin652681&SID=9f316f2e-356c-4619-a0bc-2ff03ea7dd46&dy=702513431 . Oli mielenkiintoisia kysymyksiä ja mahdollisuus kirjoittaa omia kommenttejaan.
    Äidinkielemme tarvitsee puolustajia!
    Moni kieli maailmassa on tapettu. Ensin sen käyttäminen on kielletty. Meilläkin saamenkieliset yritettiin vaientaa. Onneksi viime tipassa suhtautuminen kääntyi, ja saamen kielet ovat vähitellen elpymässä.

    VastaaPoista
  2. Kieli menee menojaan ja elää elämäänsä puhekielenä, joka sisältää poikkeamia ns. kirjakielestä (= yleiskieli ja kirjoitettu kieli). Tulee murteita, slangia, vieraskielisiä lainoja. Pääkaupunkiseudun nuorten käyttämä kieli leviää ympäri maan. "Mä alan hyppää" (hypätä). Puhutussa kielessä minua ärsyttää pääkaupunkiseudulla lauseen lopun nieleminen ja intonaatio. Murteet ja slangit ovat kuitenkin rikkaus ja kyllä niiden käyttäjästä heti voi päätellä, onko puhuja "nuan" Porista, "nysse o rillattu nääs" Tampereelta, "ookkona menniin" Oulusta, "olin kahtelevinnaan" Kuopiosta, "mie" Lappeenrannasta tai "menkhä" Perä-Pohjolasta tai "värillisi rätei ja kukei" Turusta. Vanhan liiton miehenä minua ärsyttää eniten, kun nykyisin ihan lehdessäkin kirjoitetaan: "alan leipomaan" (alan leipoa). Kielipoliisi saisi loukkaantua koko ajan. Yritän ajatella, että kieli elää ja kuplii. Vaikeaa se on kuin elämän meno. Mutta ajattelen, että plussaa kun joku edes jollakin tavalla ilmaisee tai yrittää ilmaista itseään. Tämä oli nyt hieman sekavaa ajattelua aamusella. Pahoinpideltyä kielen tajunnanvirtaa, mutta pilkuilla ja pisteillä rajattua kieltä.
    T: Kosti

    VastaaPoista
  3. omistaja vaihtoi päätä Hesarissa ja heti kieli alkoi elpyä, ehkä lehdestä tulee kaksikielinen kuten Yle jo on?

    VastaaPoista
  4. Murteet ovat kielen rikkaus. Ihanaa, että ne ovat taas nousseet arvoonsa.
    Yksi tehokas kielen raiskaaja on markkinavoimat! Suuria tai pieniä alkukirjaimia käytetään väärässä paikassa, yhdyssanat pilkotaan jättämällä tavuviivat pois tai jaetaan sanat jopa keskeltä tavua. Kaikkia puolustellaan ilmoituksen tehokkuudella. Niitä virheitä sitten nuoriso uskoo yleiseksi käytännöksi.
    Yhä harvempi tietää, mitkä sanaparit kirjoitetaan yhteen, mitkä erilleen. Tietokone ei enää tavuta, joten tavuja ei ymmärretä. Kohta kaikki sanat kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.
    Kielen englantilaistuminen olisi oma lukunsa! Ja ne sukupuolielimet, jotka korvaavat pilkun lisäksi välilyönnitkin.

    VastaaPoista
  5. Hesari tänään:

    "Hoten är väldigt tråkiga och skrämmande. Jag vågar trots allt prata mitt modersmål svenska på allmänna platser" (Musiklärare Emilie Adolfsson).

    "Rakastan ruotsin kieltä ja heidän positiivista ja myönteistä asennettaan. Meillä olisi paljon oppimista siitä" (Huippusprintteri Hanna-Maari Latvala).

    "Englannin yleistyminen yliopistokieleksi on johtamassa siihen, että Suomessa on englanniksi koulutettu yläluokka ja tavallinen kansa, joka ei enää saa selvää edes jokapäiväisestä arkiviestinnästä" (Emeritusprofessori Heikki Paunonen).

    "Suomen sukukielet kamppailevat. Musiikkikoulu Venäjän Mordvassa yrittää estää moksan ja ersän kielten joutsenlaulun"

    Lehden luki: Kosti

    VastaaPoista
  6. Kosti, erittäin hyvä nostoja. Seuraamalla pieni uutisia iso kuva alkaa hahmottua.

    VastaaPoista