torstai 16. toukokuuta 2013

29.

Ei sian hoitelemiseen ole tähänkään asti opasta tarvittu.

16 kommenttia:

  1. Hei! Tässä saattaa olla lähtökohtana Jyrki Lehtolan ja Markku Eskelisen taannoinen teos Jälkisanat:Sianhoito-opas (1987), joka kapinoi edellisen sukupolven maailmankuvaa vastaan. Kapinateosta ei lauseen mielestä tarvita. Erinäisiä "suursiivouksia kirjallisessa lastenkamarissa" julkaistaan, koska "tähän on tultu". Sika menee omillaan läävässään ja röhkii pahnoissaan ilman opastakin, mutta että "hoidella"? Hoidella viittaa hoitoon ja rökittämiseen. Jatkakaa muut.
    Kosti

    VastaaPoista
  2. Lause voi johtaa monille poluille. Joillekin sika on miehen synonyymi. (Naisesta käytetty femakko on sekin aika sikamainen.)
    Jos on porsas pienenä, niin kai siitä isona sika tulee.

    VastaaPoista
  3. Mutta moni luottaa oppaseen joka istuu tuolla pilven reunalla.

    VastaaPoista
  4. Tarkkaan ottaen sianhoito ja sian hoiteleminen ovat eri asia.
    Sika on vielä voimissaan ja ärsyttää niitä, jotka kokevat sen kilpailijaksi. Sika voi olla jollakikn kummalla tavalla uhka kuten edellisen uroksen pennut leijonalauman valtaajaurokselle.
    Mutta tässä voi olla näköharhaa?
    Sika voi olla vanha ja kuolemaisillaan.
    Luonto hoitaa. Ja ellei hoida, laukaus otsaan, karvat parkitaan ja suolet pellolle. Sianhoidon käsikirja neuvoo parhaat aseet.
    Muitakin konnotaatioita kuplii mielessä, mutta kirjoitan joka aamu tähän luukkuun liikaakin.
    Kosti

    VastaaPoista
  5. Muuten Kamunen, jos olisit diktaattori, kieltäisitko valtiostasi uskonnot ja ateismin? Uskonnot tai ateismin? Uskonnot ja ateismin? Jomman kumman sinä ihan varmaan kieltäisit. Ainakin kun luen kommenttejasi.
    Kosti

    VastaaPoista
  6. Narun päässä kulkevat ovat hukassa jos naru katkaistaan. Minulle riittää uskonnonvapaus.

    VastaaPoista
  7. Ateistin uskonto on uskonnon vastustaminen.
    Valtava riesa.
    Kiihkouskovaisen riesa on ateismi.
    Kummallakin lappu silmillä kun kuitenkin voisi katsoa esteettä, avoimesti ja suoraan.
    Kosti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isäni oli ateisti, joka oli Tammisaaressa 30-luvun poliittisena vankina lukenut Raamatun läpi 14 kertaa. Silti tai ehkä juuri siksi hänen arvokas opetuksensa meille lapsille oli: Kunnioita toisen ihmisen poliittista ja uskonnollista vakaumusta.
      Sen olen yrittänyt pitää mielessäni. Jos se olisi yleinen ajattelutapa, olisi maapallo paljon onnellisempi paikka kaikille.

      Poista
    2. "Kunnioita toisen ihmisen poliittista ja uskonnollista vakaumusta." Tämä tuntuu aluksi hirveän hyvältä ohjeelta, mutta kun sitä tarkastelee lähemmin, kääntelee ja vähän rapsuttelee, huomaa, ettei siihen mitenkään kykene. Juuri tästä kunnioituksesta nousivat natsit ja kommunistit, juuri tästä kunnioituksesta taistelevat uskonnot saavat elmöidä ympäri maailmaa.

      Poista
    3. Nyt olen kyllä eri mieltä kanssasi, Lassi!
      Kyllä hyvinkin kykenee kunnioittamaan erilailla uskovan ja kokevan vakaumusta. On minullakin ystäviä laidasta laitaan, uskomuksista uskoista ja katsomuksista näkemyksiin.
      Ainoastaan sallivuus ja suvaitsevauus pelastavat maailman. Ja sellaista on olemassa.
      Kosti

      Poista
    4. Ei sellaista vakaumusta tarvitse kunnioittaa, joka tuhoaa muita vakaumuksen takia. Ei isäkään tarkoittanut, että kaikenmaailman hitlerit ansaitsevat kunnioituksen. Sitä paitsi vakaumus on paljon syvällisempi asia kuin pelkkä aate. Minulla on vakaumus pysynyt samana, jonka lapsuudessa sain, mutta aatetta on pitänyt välillä tuulettaa reippaasti.

      Poista
    5. Enpä tiedä. Kun uskontoon tai politiikkaan tulee absoluuttisuuden vivahde, ongelmat alkavat. Höyrypäät pilaavat hyvätkin ideologiat ja ihmisyyteen liityyvä oman edun tavoittelu ja ahneus. Sitten vielä tämä biologinen oman jatkuvuuden suosiminen sotkee loput.

      Poista
    6. On aita ja on aidan seiväs - peruspilari kuten ihmisyys. Vakaumus ei ole samaa kuin puoluepolitiikka. Ideologiat muovautuvat sen mukaan, kuka milloinkin ideoi. Ihmisyydellekin voi olla monenlaisia määritelmiä, mutta omani perustuu inhimillisyyteen ja tasa-arvoisuuteen. Se on kestänyt ajan patinan ja ideologiset myrskyt vesilasissa.

      Poista
    7. Wikipedia määrittelee "vakaumuksen" näin:

      Vakaumus on yleiskielessä varma, vakaa käsitys jostakin perusluonteisesta asiasta. Vakaumus voi viitata etenkin vaikeasti yleispäteväksi todistettavaan asiaan.

      Vakaumus esiintyy muun muassa käsitteessä vakaumuksen vapaus (vertaa ajatuksenvapaus, mielipiteenvapaus, omantunnon vapaus, uskonnonvapaus).

      Esimerkiksi Arndt Pekurisella oli vakaumus; siksi hän jäi aivan yksin.

      Poista
  8. Sika voi olla vallanpitäjä, kirjallinen auktoriteetti, sovinisti tai femakko. Aika on heidän tuomarinsa. Aika on meidän tuomarimme.

    Tällaiset "kirjalliset suursiivoukset" ovat hupaisia. Yrittävät surffailla itse nostattamillaan aalloilla ja käyttää ponnahduslautoina niitä, jotka osaavat. Niin läpinäkyvää, niin tyylitöntä.

    Ja siihen vielä yhdistettynä se kaksinaamaisuus, röyhkeys ja valhe: ensin vittuillaan ja pilkataan kirjailijaa ja sitten pyydetään isää,joka on kirjailijan ystävä, kerjäämään kirjailijan kirjat omistuskirjoituksella.

    Uskomattoman vireänä elää kollegiaalinen kateus ja selkäänpuukottamisen kulttuuri kirjallisissa piireissä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tahänastisesta keskustelusta tai kommentoinnista. Se herättää uusia ajatuksia ja jalostaa vanhoja.

    VastaaPoista